Impactul sănătății dentare asupra stării generale de sănătate
Ai putea să fii surprins să afli că beneficiile menținerii sănătății dentare bune se extind dincolo de cavitatea ta bucală.
De fapt, sănătatea orală – sănătatea dinților și a gingiilor – are un impact major asupra sănătății generale, costurilor medicale și calității vieții.
Semnificația gurii ca parte a sănătății noastre este adesea trecută cu vederea și subapreciată.
Cum ne privim pe noi înșine, modul în care suntem văzuți de ceilalți cât și șansele noastre de obținere a unui job dorit sunt influențate semnificativ de aspectul danturii noastre; conform Dr. Caswell Evans, decan asociat pentru Prevenire și Științe ale Sănătății Publice, Colegiul de Stomatologie UIC
Sănătatea orală este un indicator principal al sănătății
Sănătatea orală este unul dintre cei 10 indicatori principali de sănătate, împreună cu alți indicatori precum accesul la sănătate, nutriție, cancer, HIV și boli de inimă.
Sănătatea orală bună nu numai că îți permite să fii funcțional ca ființă umană – adică vorbind, zâmbind, mirosind, mâncând – ci este și importantă pentru
comunicare, relațiile interumane și prosperitatea financiară.
Sănătatea dentară precară are consecințe grave, incluzând afecțiuni dureroase, invalidante și costisitoare.
Acesta este în special cazul celor care au cele mai mari obstacole în accesul la îngrijirea dentară – gospodăriile rurale și cu venituri mai mici.
Mulți dintre factorii determinanți care ne influențează sănătatea orală, cum ar fi dieta și igiena pot fi controlați prin obiceiurile potrivite. Cariile dentare sunt cea mai frecventă boală cronică a copilăriei, care poate fi prevenită în mare măsură prin alegeri alimentare sănătoase și obiceiuri bune de igienă. Cu toate acestea, fără aceste alegeri și obiceiuri sănătoase, acumularea plăcii duce în cele din urmă la carii, gingivite sau boli severe care pun în pericol dinții și gingiile și alte părți ale corpului.
Legătura dintre sănătatea dentară și starea generală de sănătate
Un număr tot mai mare de cercetări a identificat o legătură între sănătatea orală și bolile cronice precum Alzheimer, diabetul și alte afecțiuni grave care afectează milioane de oameni. Cercetările recente de la Colegiul de Stomatologie UIC ajută la dezvăluirea misterului din spatele apariției bolii Alzheimer, pentru a deschide calea pentru noi tratamente și pentru a reduce „decalajul” care a separat în mod tradițional profesiile medicale de cele stomatologice.
Scopul este de a folosi aceste descoperiri pentru a reduce riscul de boli precum boala Alzheimer și diabetul, mai ales pe măsură ce îmbătrânești.
Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă devastatoare care afectează 1 din 10 adulți cu vârsta peste 65 de ani. Ea duce la demență, pierderea memoriei și o scădere constantă a capacității unei persoane de a funcționa independent.
Dr. Keiko Watanabe este profesor de parodontologie și cercetător la Colegiul de Stomatologie UIC. Cercetarea ei se concentrează pe legătura dintre sănătatea orală și cea sistemică, un domeniu de cercetare care este critic în îngrijirea generală a pacientului.
Studiul sugerează că infecția bacteriană cronică orală sau prezența bacteriilor/produsului în creier poate influența dezvoltarea plăcii senile și, prin urmare, infecția bacteriană cronică poate fi un factor de risc pentru forma sporadică a bolii Alzheimer.